Lucreaza cu noi!
Părerea ta este foarte importantă pentru noi, astfel ai la dispoziție această secțiune de contact rapid, unde ne poți întreba orice nelămurire ai în domeniu. Îți mulțumim și promitem un răspuns eficient !
office@itexclusiv.ro 0766.677.047
0766 677 047 office@itexclusiv.ro

Viitorul serviciilor de Web Design intr-o lume dominata de AI

Viitorul serviciilor de Web Design intr-o lume dominata de AI

  Probabil că mulți dintre noi știm deja că termenul de web design este întâlnit tot mai des în limbajul cotidian dar mai ales în business și fuzionează o mulțime de aspecte ce trebuie respectate pentru a avea un rezultat cât mai bun.
  Dacă încă nu ai aflat ce înseamnă procesul de web design, cu ce se ocupă și ce face un web designer, îți vom explica în detaliu, cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont, mai ales în aceste timpuri dominate de AI!

Trecutul si viitorul serviciilor de web design: o scurtă recapitulare a proceselor

  Serviciile de Web Design reprezintă un proces de creare și structurare a unei pagini web (site web, adică mai multe pagini web legate între ele) care respectă sau „exprimă” imaginea sau identitatea vizuală a unei companii, business sau chiar a unei persoane fizice (deci include elementele de branding, mesaje, mottoul companiei, identitatea și multe altele).
  Dacă discutăm despre trecutul serviciilor de web design, la moda era „cartea de vizită fizică” foarte utilizată, motivul era simplu: lipsa accesului la Internet, a tehnologiilor performante precum smartphone-urile dar mai ales și lipsa deschiderii oamenilor către comunicare și interacțiune în mediul online și nu numai.

  Astăzi, viitorul serviciilor de web design este evident altul, funcția unui site web este colosal mai mare decât era funcția unei cărți de vizite, pentru că acesta a devenit un „stil de viță” efectiv (să navighezi online fie în browser-ul web ori în aplicații).
  Consumăm mii de ore anual navigând online, pentru că am ajuns să interacționăm cu un site web/aplicație ca și cum ar fi o persoană „face to face”. De ce? Foarte simplu, de exemplu un magazin online sau site web de anunțuri poate avea atâtea funcții încât teoretic nu mai ai nevoie de alte informații și deci rămâi acolo pentru mult timp.

  Practic, iată intrăm intr-o altă lume, deja discutăm despre un „site web AI” (site web “inteligent artificial”) care poate colecta informații despre tine (cu acordul GDPR), sugerează produsele pe care ar trebui sa le cumperi, calculează aproape totul pentru tine (de la costuri transport la modalități de plată), dacă nu ești hotărât îți readuce aminte peste un timp, te ține la curent cu promoțiile curente, efectiv este ca și cum ai interacționa cu un vânzător real într-un magazin fizic. Lucrurile acestea se întâmplă de câțiva ani de zile buni, deci omul fizic este oarecum înlocuit de inteligența și rapiditatea unui site web bine făcut.

  Tehnic, un site web trebuie să respecte foarte multe reguli: cromatice (adică să fie atrăgător pentru vizitatori), UX (ușor de folosit / navigat), informația și navigarea prin meniu să fie intuitivă, dar mai ales să aibă multe funcții utile.
  După designul grafic realizat de un designer web, urmează partea de web development (atat front-end cât și back-end) adică cunoștințe foarte bune în tehnologii web / limbaje precum HTML (HyperText Markup Language) – limbajul de bază prin care sunt create site-urile web, CSS (Cascading Style Sheet) – cu ajutorul căruia se structurează elementele tappabile și vizuale ale site-ului, JavaScript – folosit pentru elemente mult mai complexe (animații și efecte grafice), PHP / MySQL și multe altele.

  Deci, strict ca și imagine, design-ul web al unui site trebuie să respecte elemente importante precum contraste, culori, linii, forme, continuitate, originalitate și chiar animații complexe, ținând cont întotdeauna de dorința, nevoia și imaginea companiei sau clientului pe care acesta îl reprezintă. Un web designer cu experiență va realiza nu doar structura site-ului, ci și user experience-ul acestuia, finalul fiind o identitate în mediul online, unică!

Care sunt principalele responsabilități ale unui web designer? Cu ce ajută AI-ul în acest proces?

  web designAșa cum precizam anterior despre cunoștințele de grafica web ale unui web designer și de programare ale unui web developer, aceștia au în vedere o multitudine de sarcini:

  1. Complexitatea web site-ului: poate fi realizată prin folosirea limbajelor HTML, CSS, JavaScript, XML și altele.
  2. Creativitatea: cea mai importantă regulă, adică un web designer bun trebuie să aibă idei originale, creative, unice și să se adapteze după cerințele brandului sau businessului respectiv.
  3. Aspectul vizual (sau grafic): web designerii se vor concentra pe un aspect coerent, plăcut, culori, forme, elemente ce ar trebui să atragă vizitatorii ce vor deveni ulterior clienți. Deci, trebuie să îmbine perfect, de la un simplu logo, până la chart-uri ce înglobează aspecte complexe ale noului web site.
  4. Structura informației: pentru un site web nu este important doar aspectul vizual, ci și informația; datele trebuie transmise cât mai clar și corect, respectate link-urile către instituțiile aferente dar și să fie actualizate frecvent (aici intervine copywriterul).
  5. User Experience: UX sau experiența utilizatorului, adică orice site web trebuie să fie intuitiv, ușor de utilizat de vizitatori și să funcționeze întotdeauna rapid.
  6. Interfața responsive: Site-ul trebuie să se muleze și să funcționeze impecabil pe orice dispozitiv mobil, precum smartphone și tablete.
  7. Cunoștințe despre SEO (Search Engine Optimization): aproape orice site web ajunge sa fie promovat în mediul online, asta include campanii PPC dar și campanii SEO (optimizare organică). Un web developer cu experiență asigură deci optimizarea On Page a site-ului pentru motoarele de căutare precum Google, încă de la început, din primele ore de programare.

 Accentul în web design este pus în continuare pe crearea site-urilor și aplicațiilor “Mobile Responsive” !

  Evident, nu puteam trece cu vederea acest capitol, discutat de mult timp și devenit astăzi un mare punct de reper, adică adaptarea site-ului web pe toate dispozitivele mobile, intr-o lume atât de mobilă și rapidă.
  Cu toții știm că astăzi, cel mai mare trafic online vine de pe dispozitivele de tip smartphone, deoarece este cel mai des utilizat, atât de tineri, cât și de adulți oriunde: în metrou, în mașină, la locul de muncă, acasă sau afară. Așadar, web designerii trebuie să țină cont și de acest aspect, obligatoriu. Cu alte cuvinte, site-ul trebuie să fie structurat în două versiuni, una pentru desktop (rezoluții mari, de tip 4K) și rezoluții mai mici, ale smartphone-urilor – adaptarea se face automat de browser-ul web.

  Experiența utilizatorului (UX) depinde în totalitate de transparența site-ului și de funcționalitatea acestuia. Având în vedere faptul că utilizatorii folosesc constant dispozitivele smartphone, chiar Google™ va poziționa mai bine site-ului ce respectă standardele, în rezultatele căutărilor sale. Deci, este esențial ca fiecare web designer să aibă cunoștințe de bază în SEO.web design mobile responsive
  Responsive Web Design permite dezvoltarea și proiectarea paginilor într-un mod care ține cont de comportamentul utilizatorilor și mediul în care pagina este afișată, inclusiv dimensiunea ecranului, platforma și orientarea acestuia. Pe scurt, se asigură ca paginile trebuie să arate bine pe toate tipurile de dispozitive (desktop, tabletă, telefon mobil).

  În concluzie, un web designer profesionist trebuie să realizeze un echilibru între animații, culori / elemente de branding, conținut și mai ales funcționalități pentru a transmite într-un mod concret și sigur mesajul ce targetează un număr cât mai mare de utilizatori. Cu atenție la detalii și o abordare creativă, web design-ul poate oferi rezultate remarcabile și o experiență încântătoare pentru vizitatori.

„Man vs Machine” – Adică responsabilitățile unui Web Developer ajutat de AI !

  Așa cum am mai precizat, ca și web developer, având în vedere că acesta este în mare parte responsabil pentru crearea unui site sau aplicație web de calitate, lucrurile nu sunt foarte simple. Munca nu împlică doar codificare, ci și sarcini complexe și consumatoare de timp, cum ar fi debugging dar și gestionarea serverelor.

  Din fericire, instrumentele de dezvoltare web bazate pe AI pot ajuta la simplificarea întregului proces fără a compromite calitatea proiectului web final. Aceste instrumente au adesea încorporate funcții de automatizare și securitate care pot îmbunătăți modul de creare a viitorului website.

La ce să fii atent când alegi un soft AI pentru procesele de Web Design?

  Ca dezvoltator web, te gândești mereu la cum să creezi, editezi, întreții, depanezi un site web. Ar fi ideal să existe un singur software care le poate face pe toate, însă dacă ne gândim mai bine, cel puțin azi, ar fi imposibil, pentru că un site web de calitate este extrem de complex, dar mai ales 100% personalizat.
  Așadar, ce urmărim când căutăm un instrument de dezvoltare web bazat pe inteligența artificială?

  1. Securitatea: Un instrument bun de dezvoltare web ar trebui să ofere soluții de securitate a aplicațiilor web, cum ar fi managementul cross-site scripting (XSS), firewall-uri pentru aplicații web (WAF) și audituri de securitate pentru a vă proteja aplicația de atacurile cibernetice.
  2. Complexitatea: Înainte de a investi într-un instrument de dezvoltare web, asigurați-vă că acesta corespunde nevoilor și capacităților tale de a-l înțelege și folosi cât mai productiv.
  3. Scalabilitatea: Instrumentul ar trebui să funcționeze atât cu proiecte mici dar și mari.
  4. Limbajul de programare web: Alegeți instrumente de dezvoltare web care sunt compatibile cu limbajul de programare pe care îl cunoașteți.
  5.Costul final: Țineți cont mereu de prețul final, deoarece unele instrumente AI pentru web designeri sunt gratuite, în timp ce altele au un cost lunar. Teoretic folosirea lor, chiar dacă te costă, la final tu trebuie să câștigi mult timp de lucru ceea ce înseamnă mai multe proiecte finalizate lunar.

Care sunt instrumentele AI de top, în web development pe care le recomandăm?

AI si web development  GitHub este un serviciu de găzduire a depozitelor Git open source, bazat pe cloud. Este o platformă excelentă pentru extinderea rețelelor și construirea unui brand personal ca dezvoltator web. De asemenea, vine cu instrumente flexibile de management de proiect pentru a ajuta organizațiile să se adapteze la orice echipă, proiect sau flux de lucru.

  Khroma este un instrument de culoare bazat pe inteligența artificială pe care îl poți antrena selectând 50 dintre culorile tale preferate. Pe baza acestor selecții, computerul creează combinații infinite de palete de culori. Acestea pot fi afișate pe teme, cum ar fi Text, Poster, Gradient și Imagine, care abordează situații comune de utilizare. Utilizatorii pot încerca, de asemenea, scheme de culori pe fotografiile lor originale.

  Sublime Text este cea mai bună opțiune pentru cei care tocmai au început să învețe cum să codifice. Este un editor de text all-in-one pentru cod, markup și content. Oferă funcțiile avansate și poate fi descărcat gratuit, dar veți avea nevoie de o licență pentru a-l folosi.

  ChatGPT a schimbat modul în care sunt finalizate proiectele de web design și nu numai. Acesta utilizează algoritmi pentru a evalua o declarație prezentată în conversație, rezultatul afișat fiind unul foarte relevant. Chiar dacă mai trebuie să evolueze, are deja rezultate fantastice, indiferent că discutăm despre designer web și UI/UX, copywriter sau manager de proiect.

  Postcards AI este un creator de e-mail pentru developeri, este primul generator de e-mailuri care este alimentat de AI, ceea ce îl face soluția perfectă pentru dezvoltatorii care nu au abilități de proiectare. Cu Postcards AI, puteți crea rapid și ușor șabloane de e-mail cu aspect profesional, fără a fi necesară codificarea.

  Appy Pie poate crea aplicații mobile compatibile cu diferite sisteme de operare și site-uri web populare într-un timp scurt. Vestea bună este că platforma funcționează cu solicitări. Utilizatorii introduc doar în text simplu ceea ce au nevoie, iar platforma generează rezultatul. De la teme personalizabile și machete tradiționale la instrumente avansate, are câteva caracteristici unice care pot să îndeplinească cerințele și așteptările utilizatorilor și să se potrivească identității mărcii.

  Snyk este un instrument pentru creșterea securității codului folosind un motor AI avansat. Snyk este un asistent genial, bazat pe inteligență artificială, care răspunde cerințelor din ce în ce mai mari ale pieței prin analiza codului, detectarea și evidențierea erorilor și furnizarea de date legitime și acționabile pe care web developerii le pot folosi pentru a îmbunătăți rezultatele și a reduce vulnerabilitățile.

  Evident lista poate continua cu mult mai multe soft-uri ce folosesc inteligența artificială, teoretic toate au scopul de a fluidiza, îmbunătăți și mai ales economisi timpul atât de limitat al unui designer web sau al unui programator.
  Rămâne totuși o dilemă, în viitor omul o să fie înlocuit de AI ? Mai exact unde se va ajunge și mai ales care este scopul producătorilor de softuri bazate pe AI, adică oare urmăresc doar profit, colectare de date/informații și alte lucruri necunoscute nouă, sau vor sa facă mediul online mai simplu de realizat și utilizat ?