Dintotdeauna pe lumea asta, oamenii au fost atraşi de tot ceea ce se poate obţine gratuit şi fără efort. De aceea providerii de hosting gratuit pentru magazine online sunt o adevărată mană cerească pentru toţi cei care doresc să-şi lanseze afacerea pe internet. În cele ce urmează vom trece în revistă avantajele şi riscurile de a-ţi lansa magazinul online pe o platforma gratuită, urmând să argumentăm care ar fi varianta optimă pe care ITeXclusiv.ro ţi-o recomandă.
AVANTAJE:
- Nu există niciun cost, astfel încât orice afacere aflată la început beneficiază de un atu dacă nu mai ai cheltuieli şi cu designul şi mentenanţa magazinului tău online;
- Nu trebuie să-ţi baţi capul cu probleme tehnice de administrare a magazinului online;
- Dacă magazinul tău online nu va fi un succes, nu e nicio problema; oricum nu ai investit nimic în el şi îl poţi închide imediat.
DEZAVANTAJE:
Dacă plusurile par evidente şi ţin strict de costuri şi de bătaia de cap, dezavantajele ţin exact de ceea ce la prima vedere părea a fi avantajos:
- Gratuit nu mai înseamnă de multă vreme şi CALITATIV; nu te poţi aştepta la servicii premium şi funcţionalitate optimă de la un provider care foloseşte cuvântul GRATIS pentru a te atrage. Observă cu atenţie că majoritatea platformelor gratuite de magazine online oferă funcţionalităţi limitate sau perioade de “demo” după care trebuie să plăteşti un abonament sau un anumit preţ întreg pentru magazinul tău online. Astfel, te vei trezi că îţi este dificil să muţi magazinul pe o altă platforma şi că ai sfârşit prin a plăti bani pentru un magazin care – din punct de vedere format – arată exact ca alte sute de magazine de pe aceeaşi platformă. Plătind un web developer cu o valoare de cele mai multe ori mai mică decât salariul pe care-l oferi unei vânzătoare într-o luna, poţi avea un magazin online perfect customizat şi optimizat.
- Probleme tehnice aparente la magazinele online gratuite nu regăseşti la prima vedere tocma pentru că toate sunt construite pe acelaşi calapod. Încearcă să schimbi ceva, să faci o dezvoltare, să integrezi aplicaţii şi te vei lovi de o mulţime de piedici tehnice. Uneori e posibil ca întregul site să cadă şi atunci mai vinzi ceva? Magazinele online personalizate de profesioniști sunt full administrabile fără cunoștinţe avansate de IT. la cele gratuite, riscurile şi limitările sunt imense, în raport cu valoarea unui magazin online plătit, în care faci o dată o investiţie pentru a te bucura de rezultate şi flexibilitate pe termen lung.
- Tocmai pentru că te-ai lansat pe o platformă gratuită este posibil ca afacerea ta să nu aibă succes! Din moment ce nu ai elemente care să te individualizeze în raport cu competiţia, nu beneficiezi de optimizare SEO de calitate şi de promovare consistentă prin conţinut oferit de profesionişti, un magazin online gratuit va fi de cele mai multe ori un test pilot, o pierdere de vreme.
În raport cu orice alte investiţii în deschiderea unui magazin clasic, de la închirierea spaţiulu până la salarii şi amenajări, costul realizării unui magazin online personalizat şi la standarde de calitate superioară este infim. De aceea, dacă tot te apuci de treaba asta, investeşte puţin în magazinul tău online şi roadele nu vor întârzia să apară. E păcat să pierzi timp cu magazine online gratuite ştiind dinainte că nu funcţionează pe termen lung şi că de fapt nu sunt “atât” de gratuite pe cât par.