ATENTIE ! Acest Web Site NU este afișat corect de browserul Dvs. Pentru o experiență de navigare îmbunătățită, vă rugăm să il updatați accesând acest link.

Campanii de promovare targetate versus campanii generaliste

[28-01-2014]

  Marketingul tradiţional sau generalist presupune că atunci când lansezi un produs sau un serviciu nou, să-i faci reclamă prin toate mijloacele care ajung la masa de consumatori. Marketingul tradiţional ajută foarte mult la notorietate dar nu este o garanţie a creşterii explozive a vânzărilor. Cantitativ, această metodă atinge cei mai mulţi consumatori, dar nu îi converteşte neapărat în cumpărători.
  În vremuri de recesiune, cu impact direct în bugete, există o altă formă de marketing, marketingul targetat, care acţionează în zona din care este posibil să fie atraşi cei mai mulţi cumpărători şi-şi construieşte mesajul special pentru aceştia. Costurile sunt mult mai mici raportate la cumpărătorii atraşi iar o astfel de campanie este mai eficientă, cu eforturi mai scăzute.
  Să imaginăm un studiu de caz. Firma X a creat un nou soft de contabilitate, foarte util IMM-urilor unde nu există nici nevoia şi nici bugetul pentru a implementa sisteme ERP complexe. Cu acest soft, orice firmă de mici sau medii dimensiuni îşi poate ţine evidenţa producţiei, a facturilor de clienţi sau de furnizori, încasările, salariile, etc. Softul reprezintă produsul pe care firma X îl propune pieţei; caracteristicile lui sunt prezentate pe site-ul companiei.
  Prin metoda tradiţională de marketing firma X ar trebui să aloce fonduri pentru reclamă în presa scrisă şi online, la radio şi TV, publicitate stradală, etc. Bugetul alocat pentru a acoperi toate canalele mediatice depăşeşte însă posibilităţile companiei. Mai mult, ce interes ar avea compania X să folosească toate aceste canale când clienţii săi reprezintă doar o nişă formată din contabili şi directori financiari în diverse companii, cei care ar urma să fie beneficiarii direcţi ai softului de contabilitate?
  Aici intră în scenă marketingul targetat pe care îl reprezentăm ca un model aplicat la acest studiu de caz. Firma X are un site pe care îşi promovează produsul nou realizat. Ce ar trebui ei să facă pentru a atrage clienţi potenţiali exact din nişa de piaţă pe care o urmăresc? Iată mai jos câteva exemple succinte:
- Blog ataşat site-ului: o interfaţă în care compania plasează articole şi informaţii de interes din domeniul financiar-fiscal, noutăţi legislative, etc. Diverşi specialişti care caută aceste informaţii pe internet vor intra astfel pe blogul companiei X; fiecare dintre ei este un potenţial client calificat să cumpere softul pe care compania X îl vinde;
- Campanie de abonare la blog; se realizează un material, să zicem cu toate modificările codului fiscal din ultimul an, şi este oferit cadou oricărei persoane care se abonează la blogul şi la newsletter-ul companiei X; materialul oferit cadou, ca şi newsletter-urile care vor merge către abonaţi vor conţine evident reclamă la softul pe care compania X îl vinde; din nou remarcaţi că viitorii abonaţi interesaţi sunt persoane care au toate şansele să fie şi cumpărătorii produsului marketizat.
- Campanie de e-mail marketing, cu o scrisoare de vânzare adresată departamentelor financiare şi directorilor generali din IMM-uri care pot fi beneficiarele produsului vândut. Şi aici discutăm de targetarea mesajului exact pe nişa de cumpărători dorită, fără bani irosiţi pe reclame de masă, care nu au efect.
  Acestea sunt doar câteva exemple succinte de modalităţi de organizare a unor campanii mult mai ieftine şi de impact. Dacă vrei să ştii mai multe şi cum am putea să te ajutăm să vinzi online cheltuind mai puţin pe publicitate, contactează-ne. ITeXclusiv.ro are peste 10 ani de experienţă în marketing online, expertiză tehnică şi o bună cunoaştere a pieţei online. Realizăm, optimizăm şi promovăm site-uri şi mecanisme de comerţ pe internet pentru sute de clienţi din toată ţara.

Noutăți din mediul online